Kaj je KOPB

Ste kadilec? Ste kadili več kot 10 let po škatlico cigaret dnevno? Ali redno kašljate večkrat na dan? Ali izkašljujete sluz? Ali se utrudite in zasopete hitreje kot vaši vrstniki?
Če ste na eno izmed vprašanj odgovorili z DA, potem se bo morda pri vas pojavila kadilska okvara pljuč, ki ji pravimo KOPB (kronična obstruktivna pljučna bolezen).

Preberi več

Manifest KOPB

Temeljno poslanstvo Evropske mreže društev bolnikov s KOPB (ENCPA) je ozaveščanje o kronični obstruktivni pljučni bolezni (KOPB): o njenih vzrokih, bolezenskih težavah in napredujoči naravi. ENCPA je delovna skupina za sodelovanje med evropskimi društvi bolnikov s KOPB. Deluje v sklopu Evropske federacije bolnikov z boleznimi dihal (EFA). Prepričani smo, da je večja ozaveščenost prvi korak k zgodnejšemu odkrivanju bolnikov s KOPB in njihovemu pravočasnejšemu zdravljenju. Svetovna pobuda o KOPB (GOLD) obravnava bolezen kot pomemben problem javnega zdravstva in ugotavlja, da ni deležna ustrezne pozornosti v zdravstvenih krogih in pri vladnih organih.

Preberi več

Pogosta vprašanja pri KOPB

Kaj je KOPB, kdo zboli za KOPB, kakšni so znaki KOPB, ...

Preberi več

Pomen prehrane pri bolnikih s KOPB

Do leta 1980 so izgubo telesne teže interpretirali kot odraz teže bolezni in ne kot možnost za terpevtsko ukrepanje. Raziskave so pokazale številne spremembe v presnovi in telesni sestavi bolnikov s KOPB (kot tudi drugimi kroničnimi boleznimi). Bolezen sama po sebi spremeni presnovne procese in poveča potrebo po energiji ter posameznih hranilih, kar lahko še potencirajo zdravila (npr. sistemski glukokortikodi), ki jih ti bolniki prejemajo.              

Preberi več

Kako živeti s KOPB?

Za KOPB, ki je redko prirojena, zbolevajo predvsem kadilci. Značilno za KOPB je, da so dihalne poti trajno zožene. Bolezen je neozdravljiva, napredujoča. Bolniki sprva težko dihajo ob večjih telesnih naporih, v poznem stadiju bolezni pa se težko dihanje pojavi že ob običajnih dnevnih opravilih, kot sta umivanje in oblačenje, ter končno tudi med mirovanjem. Čeprav je bolezen zelo razširjena, le malo ljudi pozna začetne znake                

Preberi več