Novice

Ob šopku spomladanskega cvetja - Alergijski rinitis in navskrižne alergije

Pridružite se nam v sredo, 15. februarja 2023, ob 17.00 v prostorih Čebelarskega Centra v Lescah, na tematsko srečanje z naslovom OB ŠOPKU SPOMLADANSKEGA CVETJA - Alergijski rinitis in navskrižne alergije.

Zamenjaj cigareto za smuti

Pridružite se nam na dogodku ''Zamenjaj cigareto za smuti'', ki bo potekal v soboto, 4. februarja 2023, med 10. in 16. uro, v centru Supernova Qlandia Maribor. Najdete nas nasproti lekarne.

Preventiva in zaščita pri pnevmokoknih okužbah, pljučnici in sezonski gripi

Gorenjska sekcija Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije v sodelovanju s Turističnim društvom Korica vas vabi v ponedeljek, 16. januarja 2023, s pričetkom ob 17.00 v Domu krajanov Kokrica v prostorih TD na tematsko srečanje z naslovom

PREVENTIVA IN ZAŠČITA PRI PNEVMOKOKNIH OKUŽBAH, PLJUČNICI IN SEZONSKI GRIPI

 

Razpis za 24. tekmovanje mladih Zdrav dih za navdih 2022/23

Objavljamo razpis za 24. tekmovanje mladih Zdrav dih za navdih 2022/23.

Naj ti ne vzame sape!

Pravočasno se zaščiti.

Čik pavza

Pljučni rak je ozdravljiv... samo ob pravočasni diagnozi. Prijavi se na brezplačni anonimni posvet z zdravnikom.

26. srečanje z zborom članov DPABS

Letošnje srečanje z zborom članov DPABS bo v Domu kulture Kamnik 4. junija 2022. Ogledali pa si bomo tudi Arboretum Volčji Potok.

Obveščali vas bomo tudi po elektronski pošti

Člani društva trikrat letno prejmete brezplačno glasilo Zdrav dih za navdih, koristite lahko različne popuste in ugodnosti, objavljene na straneh od 28 do 32. Udeležite se lahko vodene dihalne vadbe, različnega izobraževanja in sodelujete pri drugih dejavnostih društva. O tem vas obveščamo v glasilu in na spletni strani.

Dogovarjamo se za še več popustov in ugodnosti za člane. Prav tako vpeljujemo različno izobraževanje, ki bo potekalo v živo ali po internetu. O novo pridobljenih popustih, terminih izobraževanja o astmi, KOPB, alergijah … ter drugih dejavnostih društva, ki bi za vas lahko bile koristne, vas bomo po novem sproti obveščali tudi po elektronski pošti. 

Če vašega elektronskega naslova še nimamo, vas prosimo, da nam ga sporočite po elektronski pošti na dpbs@siol.net ali pa nas med uradnimi urami (v torek ali četrtek med 11. in 13. uro) pokličete na številko 01 427 44 44.

Izpolnite kratek vprašalnik in prejeli boste DARILO

V sklopu projekta  Življenje z astmo ‒ kaj sporočajo vaša pljuča smo v Društvu pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije pripravili šest kratkih vprašanj, ki se nanašajo na zdravljenje astme. Lepo bi vas prosili, da jih izpolnite, odgovori nam bodo v pomoč pri prihodnjih aktivnostih ozaveščanja. V zahvalo boste na koncu prejeli darilo, knjižico z dihalnimi vajami v elektronski obliki.

Za sodelovanje se vam najlepše zahvaljujemo.

Problematika in preprečevanje pnevmokoknih okužb

Pnevmokokne okužbe povzroča bakterija Streptoccocus pneumoniae. Poznamo več kot 90 različnih serotipov te bakterije, katerih večina povzroča bolezni. Prebolelost pnevmokokne okužbe prav zato ne pomeni zaščite pred obolevnostjo z drugimi sevi pnevmokoka.

Pnevmokokne okužbe se najpogosteje pojavljajo pri otrocih, mlajših od petih let, in pri bolnikih, starejših od 65 let.

Pnevmokoke lahko normalno najdemo v sluznici zgornjih dihal (nosu in žrelu), v spodnjih dihalih jih najdemo zunaj akutne bolezni – pljučnice le pri bolnikih s kroničnimi strukturnimi spremembami pljuč, npr. z napredovalo kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB) ali bronhiektazijo. V tem primeru govorimo o kolonizaciji.