Živimo zdravo

ID 10056576

Dragi bralci!

Če je še nedavno veljalo vodilo, da naj bi bolniki predvsem preživeli bolezen, je danes tudi zelo pomembno, da je življenje bolnikov in njihovih bližnjih dobro, kakovostno. Zdravljenje je tesno povezano tudi s tem, kakšen način življenja živi bolnik, kako skrbi za svoje telesno, duševno, psihično in socialno zdravje. Bolnik in zdravnik ter še drugi zdravstveni delavci so partnerji v procesu zdravljenja. Vse to pa velja še posebej, kadar se bolnik zdravi zaradi kronične bolezni. Zato moramo vsi, bolniki pa še posebej, spremljati novosti na področju skrbi za krepitev in ohranjanje zdravja.

Življenje se spreminja

Znanstveniki vsak dan odkrivajo nova obzorja. Način življenja se nam bliskovito spreminja iz dneva v dan. V današnji družbi je ponudba različnih dobrin (pre)velika in raznolika. Pri tem pa se začnemo prepozno spraševati, ali so nam te dobrine res potrebne ali pa nam morda celo škodujejo. Industrija nam jih prek marketinga ponuja na način, ki se mu težko upremo. Pri tem nam vseskozi vzbuja občutek za še nove, do sedaj neznane potrebe. Če smo lahko še do nedavnega, na primer, živeli brez umetnih vitaminov, jih imamo zdaj v prodaji v vseh možnih oblikah, imenih ter z različnimi utemeljitvami, zakaj naj bi jemali prav ta preparat. Pridelava in predelava hrane sta se samo v zadnjih letih bistveno spremenili. Globalizacija nas je okupirala. Hrana, ki jo še pred nedavnim nismo poznali, je na naših policah pogosto cenejša kot doma pridelana. Vsa področja našega življenja se bliskovito spreminjajo. Industrija je spoznala, da je ohranjanje in krepitev zdravja velik posel. Vse več ljudi se ukvarja s športom in rekreacijo. Toda ali so načini ustrezni, ali ni pristop »strokovnjakov« pogosto vprašljiv. In še bi lahko naštevali. Spoznanja o ohranjanju in krepitvi zdravja so vse bolj pomembna za življenje ljudi.

Dobra pot je tlakovana z znanjem in spretnostjo

Da bi se v vsem tem bolje znašli, osvežili svoje znanje ali izvedeli kaj novega, bomo v pričujoči rubriki poskušali objektivno in s pomočjo strokovnjakov iskati odgovore na vprašanja kako živeti, da bomo dosegli dobro počutje in veselje do življenja.

Posebno pozornost bomo namenili osnovnim stebrom zdravja, ki so predvsem odločitev in izbira vsakega izmed nas: nekajenje, zmerno pitje alkohola, zdrava prehrana in zadostno gibanje, obvladovanje stresa ter ohranjanje psihičnega zdravja in še kaj.

Pridružite se nam z vašim razmišljanjem in vprašanji!

Pišite nam na dpbs.urednistvo@gmail.com

Neda Luznar, prof. zdravstvene vzgoje