Pogosta vprašanja pri KOPB

1. Kaj je KOPB?

KOPB ali kronična obstruktivna pljučna bolezen zajema skupino pljučnih obolenj, kamor uvrščamo kronični bronhitis in emfizem. Skupna značilnost teh bolezni je ovira v pretoku zraka. Bolniki težko dihajo, kašljajo, sluzavo, občasno gnojno izkašljujejo,  piska jim v pljučih. Značilnost te bolezni je, da jo lahko preprečimo, če ne kadimo.

2. Kdo zboli za KOPB?

Več kot 85 % bolnikov s KOPB je kadilcev, ostalih 15% pa zboli zaradi hudih vnetnih obolenj pljuč ali zaradi genetskih nenormalnosti, kot je pomanjkanle alfa-1 antitripsina. Največ je s kajenjem povezanega KOPB. Bolezen na žalost odkrijemo v poznih stadijih, ker bolniki zgodnjih znakov bolezni, kot je kašelj, ne spoznajo kot začetek bolezni, ampak le tega povezujejo s kajenjem.

3. Kakšni so znaki KOPB?

Zgodnejši znaki bolezni so kašelj, piskanje v prsih, izkašljevanje sluzi, občasno gnoja in tesnoba v prsnem košu. V poznejšem stadiju bolezni se pojavi oteženo dihanje, sprva ob naporu, kasneje pa tudi ob običajnih dnevnih aktivnostih. Bolniki povedo, da ne morejo vdihniti dovolj zraka. V zelo poznem stadiju bolezni se pojavi oteženo dihanje tudi v mirovanju. V tem stadiju potrebujejo bolniki dodatni kisik (trajno zdravljenje s kisikom na domu), pogosto tudi bolnišnično oskrbo.

4. Kako odkrijemo bolezen KOPB v zgodnjem stadiju?

KOPB v zgodnjem stadiju zdravnik ne odkrije z običajnim telesnim pregledom ali z rentgenskim slikanjem pljuč. Bolezen odkrije s testom pljučne funkcije - spirometrijo. Če ste kadilec in vas zanima ali imate KOPB, prosite zdravnika, da vam opravi ta enostavni test.

5. Kaj je spirometrija?

S spirometrijo izmerimo količino zraka, ki ga izpihnemo iz pljuč, pomembno je tudi kako hitro zrak izpihnemo. Test opravimo po maksimalnem vdihu, nato pa zrak izpihujemo najmočneje in najhitreje kot zmoremo vsaj šest sekund.

6. Če torej neham kaditi, bodo moja pluča enaka kot pir nekadilcu?

Ne, škoda, ki je bila storjena, ostane. Pomembno pa je, da s prenehanjem kajenja preprečite nadaljnje okvare pljuč. Hudo obliko bolezni torej lahko preprečimo, če pravočasno opustimo kajenje.

7. Kaj naj storim, če kajenja ne morem opustiti?

Posvetujte se z zdravnikom, ki vam bo predpisal ustrezno terapijo ali vam bo predlagal ustrezen program opuščanja kajenja.

prim. Nadja Triller, dr. med., specialistka pulmologinja