Zdravo okolje

Klimatska naprava za alergijskega bolnika: da ali ne?

Klimatske naprave so se pričele uporabljati v drugi polovici prejšnjega stoletja v večjih industrijskih obratih. Danes si težko predstavljamo vožnjo v avtomobilu brez klime, vgrajene so tudi v vse več domovih. Ob pravilni uporabi in rednem čiščenju ter servisiranju je uporaba varna in celo zdrava.

Preberi več

Ugodna klima v zaprtih prostorih pozimi

Za doseganje udobne in zdrave zračne klime v bivalnih prostorih je priporočljivo uravnavanje temperature, spremljanje relativne vlažnosti zraka s higrometrom, ki pokaže, ali je treba vlago dodajati ali odstranjevati, ter pogosto in kratkotrajno prezračevanje s prepihom.

Preberi več

Poletno vreme in mi

Letos je zimsko vreme trajalo dolgo; pomlad pa je zaznamovalo nestalno vreme s pogostimi krajevnimi padavinami. Prvi vročinski val se je letos začel okoli 15. junija in je trajal ves teden. Končal se je z občutno ohladitvijo. Hitre temperaturne spremembe tako iz toplega v hladno, kot tudi iz hladnega vremena v toplo, so sicer sestavni del podnebnih značilnosti našega geografskega območja, a v zadnjih letih postajajo pogostejše, kot so bile v preteklosti. Tako kot globalno se tudi v Sloveniji povprečna temperatura v zadnjih desetletjih dviga.

Preberi več

Zunanji zrak, onesnaženost in dihala

Različni onesnaževalci imajo različne učinke. Kratkoročna izpostavitev lahko povzroči draženje oči, težko dihanje, okužbe zgornjih dihalnih poti, kot sta bronhitis in pljučnica, poslabšanje pljučne bolezni in druge težave, kot so glavobol, slabost ali sprožitev alergijskih reakcij. Raziskave so pokazale, da lahko onesnažen zrak okvari zdravje tudi d ol goro čno. Tako lahko sproži poslabšanje kronične pljučne bolezni (KOPB), pljučnega raka, bolezen srca in ožilja, zmanjšanje pljučne funkcije, začetek astme, okvaro možganov, živcev, jeter, ledvic.

Preberi več

Kako zmanjšamo glive v bivalnem okolju

Glive (latinsko Mycophyta, Fungi) so posebna vrsta preprostih rastlin, ki se razmnožujejo s trosi in sporami, ki jih dež in veter raznašata po zraku, podobno kot pelode drugih rastlin. V naravi so zelo pomembne, saj predstavljajo enega izmed glavnih razkrojevalcev organskih snovi, uporabljamo pa jih tudi v številnih industrijskih procesih, med drugim za pripravo nekaterih vrst hrane (na primer siri, alkoholne pijače) in nekaterih zdravil.

Preberi več