Kako izbrati počitnice

Ko se bližajo počitnice oziroma dopust, se pogosto vprašamo, kam naj odpotujemo, če imamo otroka, ki boleha za kroničnim bronhitisom, astmo, alergijskim nahodom ali alergijskim izpuščajem. Zavedamo se, da je najbolj ugoden tisti kraj, ki nima onesnaženega ozračja in ni izpostavljen velikim atmosferskim spremembam.

Izbira kraja

Otroku z vneto in preobčutljivo sluznico dihal škodujejo dim, prah ter večje koncentracije cvetnega prahu ali plesni v zraku. Če je v nekem dopustniškem kraju veliko vlage v zraku in podnebje prinaša hitre spremembe vremena ter hiter nastanek neviht, to niso primerne razmere za bivanje otroka z boleznijo dihal.

Seveda moramo paziti tudi na opremo v spalnici. Če najdemo v spalnici posteljo s starimi vzmetnicami, ki so pogosto polne pršic, za katere vemo, da so vzrok težav z dihanjem, še posebej v nočnih in zgodnjih jutranjih urah, moramo otroka zaščititi s posebno prevleko za vzmetnice, ki ne prepušča pršic. Spalnico pred spanjem dobro prezračimo, ponoči pa naj bodo okna zaprta, ker veter nosi že v zgodnjih jutranjih urah alergene, kot so cvetni prah in plesni.

Koliko naj bo športa

Vedno se vprašamo, ali naj se otrok z astmo ukvarja s športom in koliko. Če je pljučna bolezen dobro nadzorovana, kar pomeni, da ima manj kot tri do štiri astmatična poslabšanja v enem letu, se lahko ukvarja s športom brez večjih omejitev. Problemi lahko nastanejo pri daljših tekih, med katerimi se izsuši dihalna sluznica, kar lahko sproži dražeč kašelj ali celo oteženo dihanje. Priporočamo krajše teke in občasno prekinitev zaradi zaužitja tekočine, najbolje vode. Telesne obremenitve dobro vplivajo na dihalne mišice in posredno na delovanje dihal. Če bomo pustili otroka, da bo preživel večino dneva pred računalnikom ali televizijo, bodo njegove mišice postopoma oslabele in bo slabša njihova funkcija. Ker pa se otrok zgleduje po svojih starših, je pomembno, da se tudi sami ukvarjamo s športom in da ne rečemo, da je naš najljubši šport ležanje na kavču z daljincem v roki.

Otrokom, ki so pljučni bolniki, koristijo zmerno plavanje in igre z žogo v vodi. Odsvetujemo pa naporne športe, kot je tenis, in pa tekanje v dnevnem času, ko je vročina največja, torej med 11. in 16. uro. Pomembno je tudi, da otrok popije nekaj tekočine vsako uro.

Glede na to da lahko povzroči astmatično poslabšanje tudi psihični vzrok, odsvetujemo v tem času tako priljubljene adrenalinske športe. Če pa naredimo izjemo, na primer ob rojstnem dnevu, potem naj otrok pol ure pred naporom inhalira bronhodilatator oziroma olajševalec.

Pozornost pri prehrani

Pri otrocih z alergijo na posamezno hrano moramo biti pozorni tudi na jedilnik. Morski sadeži so pogost vzrok alergijskega izpuščaja, trebušnih krčev ali driske. Najbolje je že doma zaužiti majhno količino ribe, hobotnice ali raka in opazovati, če pride do kakšne reakcije. Takrat je potrebno takoj vzeti zdravilo proti alergiji – antihistaminik in ne tablete ali sirupa proti bolečinam ali kolikam. Alergene iz hrane pa je potrebno tudi odstraniti, če je možno čimprej. Otrok naj popije pol litra slane vode, lahko mineralne, ki bo alergene razredčila, in po možnosti jih bo tudi izbruhal. Dodati mu moramo še odvajalo (tablete ali sirup). Če ugotovimo, da je otrok alergičen na ribe, rake ali hobotnice, jih na dopustu ne sme jesti.

Številni otroci so alergični na konzervanse. Takšnim odsvetujemo konzervirana in že vnaprej pripravljena živila. Umetne pijače vsebujejo razne dodatke, ki izboljšajo okus in vonj ter polepšajo videz, povzročajo pa tudi alergijske reakcije in jih prav tako odsvetujemo pri alergikih.

Izogibajmo se virusom

Ker so v otroški dobi virusne infekcije dihal pogost sprožilec astmatičnih poslabšanj, odsvetujem igranje in druženje z otrokom, ki dražeče kašlja ali kiha in na tak način širi infekcijo dihal, saj so v drobnih kapljicah številni virusi, predvsem virusi gripe, rinovirusi, adenovirusi in respiratorni sincicijski virusi. Z njimi se težko borimo, ker še ne poznamo učinkovitih zdravil. Pametno je, da se cepimo proti gripi, podobno proti bakteriji pnevmokok, sicer pa je zdravljenje teh obolenj le simptomatsko. Še najbolje pa je, da se izogibamo prehlajenim osebam.

Najbolj je ugoden tisti kraj, ki nima onesnaženega ozračja in ni izpostavljen velikim atmosferskim spremembam.

prim. Aleksander Bručko, dr. med., specialist pediater, Klinika za pediatrijo, UKC Maribor