Otroci in inhalacijski kortikosteroidi

Astma je najpogostejša kronična bolezen dihal v otroštvu. Vnetje, ki je glavna značilnost astme, je stalno, dihala so prizadeta tudi takrat, ko je otrok videti povsem zdrav in normalno telesno zmogljiv. Vnetje je za astmo značilno in povsem drugačno kot pri pljučnici ali bronhitisu. Sluznica v dihalnih poteh nabrekne, se odebeli, izloča več sluzi, mišice v steni dihal se ob določenih sprožilcih skrčijo in zaradi vsega tega so dihalne poti ožje ter je dihanje oteženo. Takrat otrok začne težko dihati, kašljati, lahko ga slišimo glasno piskati, včasih pa celo toži, da ga tišči ali boli v prsih. Otroci svojo telesno dejavnost zelo dobro prilagodijo bolezni, tako da so velikokrat na videz mirni, radi rišejo, berejo, igrajo računalniške igre in jih športne igre s prijatelji ne navdušujejo pretirano. Starši vse to pripisujejo otrokovi bolj mirni naravi.

Zelo učinkovita protivnetna zdravila

Za zdravljenje astme danes poznamo zelo učinkovita protivnetna zdravila, to so inhalacijski kortikosteroidi, ki preprečujejo, da bi imel otrok ob sprožilcih poslabšanja. Glede na to da je astma najpogostejša kronična bolezen v otroštvu, je njihova uporaba med otroki zelo razširjena. Dolgotrajno zdravljenje z inhalacijskimi kortikosteroidi zagotavlja dober nadzor nad simptomi, zmanjša število in stopnjo poslabšanj, pogostnost dnevnih in nočnih simptomov, simptomov ob telesnem naporu, izboljša pljučno funkcijo in zmanjša bronhialno preodzivnost. Pri večini otrok zadostuje zdravljenje z nizkim odmerkom inhalacijskega kortikosteroida, ki popolnoma odpravi simptome.

Pomembna je tehnika vdihovanja

Kortikosteroide otrok dobiva v obliki inhalacij in na ta način zdravilo pride neposredno v dihalne poti. Zdravilo vdihne iz pršilnika prek podaljška (volumatik, babyhaler, aerochamber), iz diskusa, turbuhalerja ali twisthalerja pa neposredno. Primeren način vnosa izberemo glede na otrokovo starost in sodelovanje.

Inhalacijski kortikosteroidi so zelo učinkovita in varna zdravila, ki pa učinkujejo samo, če jih otrok pravilno vdihne. Če tehnika vdihovanja ni pravilna, zdravilo ne pride v dihalne poti. Zdravilo otrok vdihne in največji delež zdravila se zadrži ter deluje v dihalih, torej prav na mestu, kjer je njegovo delovanje potrebno.

Nizek odmerek zdravila nima stranskih učinkov

Delež zdravila, ki pride v krvni obtok, bi v visokem odmerku sicer lahko povzročil stranske učinke (zastoj rasti, osteoporoza), vendar zdravnik običajno predpiše otroku nizek odmerek zdravila, ki zanesljivo nima teh učinkov. Zelo malo je otrok, pri katerih je bolezen tako huda, da za njen nadzor potrebujejo visoke odmerke zdravil, ki pa imajo lahko stranske učinke.

Otrokom, mlajšim od enega leta, ne predpisujemo dolgotrajnega zdravljenja z inhalacijskim kortikosteroidom, otrokom do tretjega leta pa trajno zdravljenje predpiše pulmolog, kadar imajo težja poslabšanja, posebno če je ob tem potrebno bolnišnično zdravljenje.

Zdravila prilagajamo stopnji bolezni

Otroci z astmo potrebujejo dolgotrajno zdravljenje, to pa ne pomeni, da bodo morali zdravila neprekinjeno dobivati vse življenje. Astma je spremenljiva bolezen, njeni simptomi so v različnih obdobjih različni. Zdravila prilagajamo stopnji bolezni, in če je otrok daljše obdobje povsem brez poslabšanj ter so simptomi bolezni blagi in redki ali vezani izključno na napor, se zdravnik odloči za ukinitev zdravljenja in otroku predpiše samo olajševalec (bronhodilatator) po potrebi. Kadar se bolezen poslabša, znova uvede redno protivnetno zdravljenje.

Astma je kronična bolezen, zato je zelo pomembno, da z učinkovitimi zdravili, kot so inhalacijski kortikosteroidi, zmanjšamo vnetje v dihalnih poteh, dosežemo dober nadzor nad boleznijo in s tem omogočimo otrokom z astmo, da so enako telesno dejavni kot njihovi zdravi vrstniki.

Inhalacijski kortkosteroidi so zelo učinkovita in varna zdravila, ki pa učinkujejo samo, če jih otrok pravilno vdihne.

asist. mag. Andreja Borinc – Beden, dr. med., specialistka pediatrije