Alergija prebavil pri otrocih

Alergija prebavil pri otrocih

Alergija prebavil (gastrointestinalna - gi-alergija) se večkrat začne že v prvih mesecih življenja, kot posledica alergije na hrano, večinoma na kravje mleko, jajce, pšenično moko, pozneje na arašide, drevesne oreške, morske sadeže.

Klinični znaki gi-alergije

Bolezenski znaki se razlikujejo po času pojavljanja, jakosti in trajanju. Najpogosteje se kažejo kot refluksna bolezen, slabost, bolečina v trebuhu, bruhanje, napenjanje, driska ali zaprtje, prisotnost krvi v blatu. Dojenček z gastrointestinalno alergijo slabše pridobiva telesno težo.

Diagnoza gi-alergije

Vsak otrok s sumom na gastrointestinalno alergijo sodi v nadaljnjo obravnavo k alergologu ali astroenterologu. Diagnozo alergije prebavil postavimo z alergološkimi preiskavami: kožnimi vbodnimi testi in krvnimi preiskavami. Velikokrat, zlasti pri dojenčkih, so preiskave negativne in diagnozo postavimo z eliminacijsko/ provokacijskim preizkusom: ko otroku odvzamemo osumljeno živilo, znaki prizadetosti prebavil izzvenijo, ko mu živilo ponovno ponudimo, se spet pojavijo. Pogosto je potrebna timska obravnava otroka s strani alergologa in gastroenterologa, ki v redkih primerih za dokončno diagnozo opravi biopsijo sluznice črevesa.

Zdravljenje gi-alergije

Ob pravočasni postavitvi diagnoze in pravilnem zdravljenju (to je izključitvi alergogene hrane iz otrokovega jedilnika) alergija na najpogostejše prehranske alergene (kravje mleko, jajca, pšenična moka, soja) v prvih petih letih pri dveh tretjinah otrok k sreči izzveni.
Alergija na ribe in arašide pa je prisotna več let, pogosto tudi vse življenje.

dr. Vesna Plevnik - Vodušek, specialistka pediatrije