Ali želite vedeti, kakšni so znaki pljučne bolezni? 

Ali ste pri sebi ali vaših bližnjih opazili težave, za katere mislite, da so zaradi bolezni dihal? 

Vsako leto na novo odkrijemo veliko ljudi s pljučno boleznijo, veliko pa jih je tudi še neodkritih. Pljučne bolezni se kažejo z značilnimi težavami (simptomi) in znaki, ki so opisani v nadaljevanju. Če jih boste prepoznali pri sebi ali bližnjih, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Kašelj je obramba dihal, s katero iz dihalnih poti odstranimo prekomerno sluz, tujke ali druge škodljive snovi - delce in pline. Kašelj je lahko suh ali vlažen (produktiven), kar pomeni, da izkašljamo izmeček (sluz) in s tem očistimo dihalne poti. Stalen in vse hujši kašelj lahko spremlja visoka temperatura, oteženo dihanje ali obilen izmeček. Kašelj je eden od najpogostejših simptomov pljučne bolezni. Če opažate kašelj, ki traja dalj kot tri tedne, nujno obiščite svojega zdravnika.

2. Težka sapa

Težka sapa (dispnoa) je lahko posledica obolelih dihal, srčne bolezni, nervoze, bolezni ščitnice, debelosti, ... Težka sapa ni nikoli posledica starosti in staranja, ampak jo je potrebno vzeti resno in obiskati zdravnika.

3. Piskanje v prsih

Piskanje v prsih je visok zvok, ki nastane med vdihom ali izdihom. Povzroči ga zrak v dihalnih poteh, ki so zožene zaradi  vnetja, obilne sluzi, tujka, ... Piskanje tudi pove, da se je pljučna bolezen pri kroničnem bolniku poslabšala.

4. Bolečina v prsih

Bolečina v prsih lahko kaže na bolezen pljuč, porebrnice, mišic, kosti prsne stene, hrbtenice ali pa je posledica srčne bolezni. To pomeni, da je njen vzrok lahko pomemben ali celo ogroža življenje. Bolečina v prsih, kašelj in vročina so lahko znaki za vnetje dihal. Če ste občutili bolečino v prsih, se posvetujte s svojim zdravnikom.

5. Izkašljevanje krvi

Izkašljevanje krvi (hemoptiza) se lahko kaže kot rožnata pena, sluz s progami krvi, krvni strdki ali čista kri. Pojavi se lahko zaradi stalnega kašlja - ranjene sluznice v dihalih ali resne pljučne ali srčne bolezni. Če ste začeli izkašljevati kri, se takoj posvetujte s svojim zdravnikom.

6. Pomodrelost sluznic

Pomodrelost sluznic pomeni, da postanejo sluznice ust, jezika in mečice ušes modrikaste barve (centralna cianoza). Pomeni, da kri ne prejema dovolj kisika. Pojavi se lahko nenadoma zaradi pljučne bolezni, bolezni srca, raznih vrst zastrupitev ali zaradi počasi napredujoče pljučne bolezni. Če se je pojavila nenadno, takoj pokličite zdravnika.

7. Otekanje

Otekanje zgornjega dela prsnega koša, glave, rok, nog (goleni in gležnjev) lahko kaže tudi na pljučno bolezen. Otekanje je sicer vezano tudi na srčno bolezen. Velikokrat pa se je težko odločiti, saj bolezen prizadene pljuča in srce.

8. Dihalna stiska

Dihalna stiska je najhujši znak pljučne bolezni. Kaže se s hudo oteženim dihanjem, ko imamo občutek, da ne moremo dihati ali da nas duši. Nastopi lahko nenadoma zaradi hudega vnetja, težke pljučne bolezni ali okvare srca. Dihalna stiska, ki nastaja postopno zaradi hude kronične pljučne bolezni, se kaže z zmedenostjo in zaspanostjo. Povzroča jo vedno višji ogljikov dioksid v krvi, ki ga okvarjena pljuča ne morejo odstraniti.

Barbara Latkovič, dr. med.