Ali kadite občasno?

Ali redno kadite malo časa ali že veliko let?

Ali ste že kdaj nehali kaditi?

Ali premišljujete, da bi prenehali kaditi?

Povprečen kadilec pri kajenju vdihne tobačni dim 50 do 100 tisočkrat v enem letu. Sluznica ust, žrela, nosne votline, grla, sapnika in sapnic je dimu izpostavljena neposredno. Del snovi iz dima se raztaplja v sluzi dihal tako, da jih deloma pogoltnete, nekaj pa se jih vsrka v kri. V cigaretnem dimu so do sedaj dokazali nekaj tisoč različnih snovi. Med njimi so nikotin in številne druge snovi, ki so rakotvorne. Nikotin je droga, ki je povzroča odvisnost od kajenja. Deluje na možgane in živčevje. V vseh tobačnih izdelkih je prisoten v dovolj velikih količinah in povzroča oziroma vzdržuje odvisnost kadilca od kajenja.

Druge snovi tobačnega dima delujejo na pljuča in lahko dokazano povzročajo kronično obstruktivno bolezen pljuč (KOPB), kronično okvaro srca in žilja ter razne vrste raka: pljučnega, ustne votline, sapnika, požiralnika, mehurja, trebušne slinavke in ledvic. Seveda vsak kadilec ne zboli. Ali boste zboleli, je odvisno od vaše dedne zasnove, števila dnevno pokajenih cigaret, trajanja razvade, načina kajenja in sestave cigaret. Opozoriti je tudi treba, da s kajenjem prisilite vsakega nekadilca, odraslega ali otroka v vaši okolici, da vdihava tobačni dim in postane pasivni kadilec. S tem je izpostavljen učinkom tobačnega dima, ne da bi to hotel.

Opazujem se

  • Ali ob naporu (morda že v mirovanju) težko dihate?
  • Ali redno kašljate in izkašljujete že dalj časa?

Če ste odgovorili z DA, imate morda bolezen pljuč, pri kateri pride do okvare dihalnih poti. Imenujemo jo kronična (stalna) obstruktivna (povzroča zožitev) pljučna bolezen. Na kratko jo po prvih črkah poimenujemo KOPB. Odkrijemo jo tako, da obiščete zdravnika, ki vas bo pregledal in poslal na enostavno preiskavo pljuč – spirometrijo. To je preiskava, kjer boste pihali v posebno napravo. Glede na izmerjene prostornine se bo zdravnik odločil za diagnozo in zdravljenje.

  • Ali se vam je spremenil kašelj?
  • Ste morda v izkašljanem izmečku opazili sledove krvi?
  • Nimate apetita? Se brez razloga slabo počutite?

Če ste na katero od vprašanj odgovorili z DA, obiščite zdravnika, ki vas bo pregledal in vas poslal na dodatne preiskave za izključitev raka. Za to bolezen je zelo pomembno čim zgodnejše odkritje in zdravljenje.

Kaj storim?

Prenehajte kaditi!

Prenehanje kajenja ima takojšnje in dolgotrajne ugodne učinke na vaše zdravje in zdravje vaše okolice. Imeli boste manj prehladnih obolenj, prenehali boste s kašljem ali izkašljevanjem, zvečala se bo vaša telesna zmogljivost in zmanjšala ogroženost za omenjene bolezni.

Da prenehate kaditi potrebujete predvsem trdno odločitev!

Kajenja ste se naučili, torej se ga lahko tudi odvadite!

Ne obupajte, saj so nekateri kadilci, ki so prenehali kaditi, to že večkrat poskušali!

Ko se boste odločili, se kajenja lahko odvadite sami s pomočjo navodil, s pomočjo medmrežja. V tem primeru vam svetujem, da se seznanite s težavami pri odvajanju in ukrepi, saj vam bo to pomagalo, da boste uspešno opustili svojo razvado. Kajenja se lahko odvadite tudi v skupini (delavnici za odvajanje od kajenja) ali s pomočjo zdravil. To so lahko nikotinski nadomestki (žvečilni gumiji in obliži), ki vsebujejo majhne količine nikotina, ki zmanjšujejo odtegnitvene težave ob opustitvi kajenja. Lahko pa si pomagate z zdravilom ZYBAN, ki ne vsebuje nikotina, vendar prav tako pomaga zmanjšati odtegnitvene težave. Če se boste odločili za ta način, se posvetujte s svojim zdravnikom. Ko boste nehali kaditi, boste manj ogrožali sebe in druge! Če ste dolgoletni kadilec, vam svetujem, da se redno opazujete in opravite preiskavo pljuč enkrat letno.

asist. dr. Matjaž Turel, dr. med., specialist pulmolog