Histaminska intoleranca povzroča težave, podobne alergiji

Kaj je histaminska intoleranca (HIT)

Histamin je biološka snov, ki se nahaja v mnogih živilih. V telesu, zlasti v črevesni sluznici, imamo encim, ki omogoča razgradnjo histamina, imenuje se diaminooksidaza (DAO). Ta encim torej omogoča, da s hrano zaužiti histamin razpade in se ne zadržuje v telesu ter ne povzroča sicer poznanih histaminskih učinkov. Nekateri ljudje imajo prenizko raven DAO v črevesu in krvi, zato se zadržuje v telesu preveč histamina in posledica so simptomi, ki so podobni histaminskim pojavom pri pravi alergiji. Bolezen se imenuje histaminska intoleranca (HIT). Ti simptomi se največkrat pojavijo po zaužitju hrane, ki vsebuje velike količine histamina že v svoji naravni sestavi.

Novo o histaminski intoleranci

Mnogi bolniki z alergiji podobnimi težavami, ki nam jih alergološko ne uspe potrditi, menijo, da imajo histaminsko intoleranco. Pri takih osebah določamo v krvi količino encima diaminooksidaze (DAO), ki je odgovoren za razgradnjo histamina v telesu, in nastaja v črevesni sluznici. Ob znižanju vrednosti DAO v krvi svetujemo dieto brez hranil, ki vsebujejo veliko histamina. Glavna živila z veliko vsebnostjo histamina so alkoholne pijače, kislo zelje, trdi – zorjeni siri, čokolada. Nato seznanimo bolnika še s serijo hranil, v katerih je tudi prisoten histamin, vendar v manjših količinah. V najodpornejših primerih s histaminskim problemom in z znižano DAO v krvi svetujemo nadomestek za ta encim, ki ga je možno kupiti v lekarnah in se uživa pred glavnimi obroki hrane.

Kljub tem nasvetom obstajajo bolniki, ki z najbolj disciplinirano dieto brez histaminske hrane še vedno trpijo za težavami, kakršne povzroča zaužiti histamin. Res pa velika večina ob dieti brez histaminsko bogate hrane zaživi brez ali pa z mnogo manj »alergijskih težav«. Med alergologi se je pojavil dvom, ali znižana DAO v krvi res kot edini vzrok povzroča histaminsko intoleranco. Simptomi pri nekaterih bolnikih so namreč po histaminski hrani ali brez nje skoraj podobno navzoči. Z leti opažamo vse več bolnikov z domnevo neprenašanja histamina, čeprav se kritični hrani popolnoma izogibajo. Sicer je splošno znano, da se večje količine histamina iz ustreznih celic v organizmu sprostijo ob dokazani alergijski reakciji. Ampak v tem primeru s protialergijsko terapijo in z izločitvijo alergena problem omilimo, danes ga lahko tudi vzročno odpravimo s specifično imunoterapijo proti znanemu alergenu.

Kateri so učinki histamina in znaki HIT

Učinki histamina se kažejo kot:

  • vazodilatacija – razširitev žil; posledica je pordečelost, lahko znižanje krvnega pritiska, glavoboli,  tudi ciklični ob menstruacijah;
  • tahikardija – popešen srčni utrip, kar čutimo kot razbijanje srca, lahko tudi spremljajoča omotica;
  • edem sluznic in kože – otekline;
  • povečana prepustnost žil – zato spet otekanja, nahod, kihanje;
  • srbenje kože, sluznice v nosu, očeh;
  • spazem ali krč gladkih mišic v črevesju, bronhih – posledica je močno bruhanje, napenjanje, krči v trebuhu, driska, dušenje kot pri astmi;
  • pospešeno nastajanje hormonov – estrogenov.

Vsa ta burna dogajanja vodijo v izogibanje sestavinam hrane, ki največkrat niso vzrok težavam, razmišljamo pa o alergiji na najpogostejše alergene v hrani. Pri histaminski intoleranci pa ne gre za alergijo, ampak za nesposobnost razgradnje histamina iz zaužite hrane.

Kaj so vzroki za pojave histaminske intolerance

Nekateri ljudje imajo v telesu že prirojeno nižjo vrednost encima DAO v telesu. Spet drugi uživajo zdravila, ki povzročajo nezadostno učinkovitost tega encima. Največ pa je takih, ki uživajo prevelike količine  hrane, v kateri je veliko histamina. Ko problem prepoznamo, se pri teh slednjih doseže popoln uspeh in prenehanje težav, ki so jih imeli, če jih poučimo, katere hrane in pijač naj ne uživajo, vsaj ne preveč. Če je v vlogi kritično zdravilo, bolnika poučimo o tem in mu priskrbimo ustrezno zamenjavo zdravila za isti problem.

Katera zdravila lahko posredno povzročajo preveč histamina v telesu

Taka zdravila so aspirin, diklofenak, metamizol, cefuroksim, klavulanska kislina, klorokvin, isoniazid, amitriptilin, verapamil, dihidralazin, acetilcistein, bisolvon, endoksan, mišični relaksanti in uspavala v splošni narkozi in še druga.

Osnove zdravljenja

Osnova je dieta, kjer opustimo s histaminom bogato hrano in pijačo. Včasih zamenjamo nujna zdravila. Neizogibne pojave lajšamo z zdravili, ki delujejo proti učinkom histamina, to pa so antagonisti H1 in H2 receptorjev za histamin (antihistaminiki, ranitidin).

Dve plati določanja DAO in stroge diete

Razlikovati bomo morali točneje med s hrano vnesenim histaminom (eksogena oblika) in iz celic v telesu sproščenim histaminom (endogena oblika). Neredko oboje mečemo kar v isti koš in morda neupravičeno naročamo strogo izločitev hranil z veliko histamina. Eksogeni, torej s hrano vneseni histamin je količinsko pod mejo, ki povzroča zastrupitev in pri zdravi osebi ni nevarnosti v hrani, saj ga razgradita oba encima – DAO in HNMT. Samo določanje encima DAO ne zadostuje za potrjevanje histaminske intolerance, pa tudi endogenega histamina iz telesnih celic v alergijski reakciji ne more razgraditi samo iz celic sproščeni encim HNMT. Pri tem dogajanju je izjemnega pomena podatek iz anamneze, po katerem hranilu in v katerih okoliščinah (npr. alergijski dogodek) je prišlo do splošno znanih histaminskih učinkov na koži, v prebavilih, do glavobolov, znižanega krvnega pritiska, do dušenja, nahoda. Torej po teh pojasnilih in znižani DAO v krvi se upravičeno odločimo za izločitev histaminsko bogate hrane z jedilnika ali celo za nadomestni encim DAO v obliki zdravila pred obroki. Najpomembnejši je podatek, da histaminski simptomi nastopijo vselej po določenem znanem obtoku, kar poznamo po visoki vsebnosti histamina. Tedaj je stroga oligo- ali brezhistaminska dieta ob rezultatu znižane DAO smiselna in uspešna.

Katera hrana vsebuje veliko histamina

Vekiko histamina je v naslednjih živilih in pijačah, prikazana pa je še pogostnost pojava histaminske intolerance po takem živilu:

  Hrana

  Pogostnost simptomov HIT, v %

  Rdeče in belo vino, šampanjec, pivo

>50

  Čokolada, kakav

30

  Klobase, prekajene delikatese

25

  Orehi, indijski oreški, arašidi

15

  Paradižnik, špinača, jajčevec, gobe

10-15

  Citrusi, jagode, ananas, kivi

10

  Kislo zelje

5-10

  Morske ribe

6

  Vinski kis, balzamični kis

5

  Siri, sojine omake, majoneze

2

 

prof. dr. Ema Mušič, dr. med., specialistka pulmologinje in alergologije