Alergija na zgodnja drevesa in grmovnice - seneni nahod

Seneni nahod je alergijsko vnetje očesne veznice, nosne sluznice ali obeh hkrati.

Kadar vnetje prizadane očesno veznico, nastane rdečina, srbenje in solzenje. Veznica lahko tudi oteče. Pri prizadetosti nosne sluznice se nos zaradi otekline sluznice zamaši, razvijejo se srbenje nosu, obilen voden izcedek in prekomerno kihanje. Kadar je alergijsko vnetje neobvladano, se lahko razširi tudi na spodnja dihala in se pri bolniku razvije astma. Klinična slika zelo spominja na navadni prehlad. Pomembna razlika med obejma je, da prehlad ne traja več kot teden dni, seneni nahod pa lahko traja tudi več mesecev in se pojavlja vsako leto v istem obdobju, v obdobju cvetenja rastline, na katere cvetni prah je bolnik preobčutljiv.

Spremljajoči simptomi

Pri senenem nahodu telesna temperatura praviloma ni povišana. Bolezen spremljajo tudi splošni simptomi: utrujenost, splošno slabo počutje, motnje koncentracije in motnje razpoloženja. Glede na dognanja nekaterih raziskav se pri bolnikih s senenim nahodom pogosteje kot v splošni populaciji razvijeta depresija in anksioznost. Razlog za motnje razpoloženja je verjetno v okrnjeni kakovosti življenja, ki je posledica senenega nahoda, ali pa jih morda povzročajo vnetni mediatorji, ki se sproščajo ob alergijskem vnetju.

Seneni nahod se razvije pri bolnikih, ki se senzibilizirajo, oziroma stvorijo protitelesa razreda IgE proti alergenom v cvetnemu prahu vetrocvetnih rastlin. Ko se protitelesa IgE srečajo z alergenom, proti kateremu so usmerjena, nastane alergijsko vnetje. Senzibilizacijo dokazujemo s kožnimi vbodnimi testi alergije in s serološkimi testi, s katerimi določamo koncentracijo specifičnih protiteles IgE. Diagnozo postavi specialist alergolog na osnovi pregleda in rezultatov testov.

Kdaj cvetijo posamezne rastline

Simptomi senenega nahoda se torej značilno pojavijo v sezoni cvetenja rastline, na katere cvetni prah je bolnik preobčutljiv. Bolniki, ki so preobčutljivi na cvetni prah leske, imajo težave že februarja – če je zima mila, pa lahko že sredi januarja. V istem obdobju kot leska cveti jelša. Konec marca in aprila cveti zelo alergogena breza. Pomembne so botanične povezave rastlin, ker med sorodnimi rastlinami lahko prihaja do navzkrižne alergije. Simptomi senenega nahoda se zaradi navzkrižne alergije pojavljajo tudi v sezoni cvetenja sorodnih rastlin. Leska je v sorodu z jelšo, pa tudi z brezo in brezovkami; breza pa z gabrom in bukovkami, med katere prištevamo bukev, hrast in kostanj. Zaradi navzkrižne alergije imajo bolniki, preobčutljivi za cvetni prah jesena, težave v času cvetenja forzicije, kaline ali španskega bezga.

Kaj lahko storimo sami

Bolnik z diagnozo senenega nahoda naj se v obdobju cvetenja rastline, na katero je preobčutljiv, čimmanj zadržuje na prostem. To velja zlasti za sončno in vetrovno vreme, ko je koncentracija cvetnega prahu v zraku visoka. V takšnem vremenu tudi ni priporočljivo zračenje stanovanja. Po gibanju na prostem svetujemo, da bolnik preobleče obleko, po možnosti opere lase in izpere nos s fiziološko raztopino. Rekreacija na prostem naj bo omejena na deževno vreme ali obdobje neposredno po dežju, ko je koncentracija cvetnega prahu nizka. Pelodna napoved je objavljena na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja. Bolnikom svetujemo, da jo sproti spremljajo.

Zdravljenje

Zdravljenje je odvisno od izraženosti simptomov oziroma teže klinične slike. Predpisujemo antihistaminike, ki blokirajo histaminske receptorje in tako preprečijo, da bi se simtomi zaradi alergijskega vnetja močneje razvili. Bolniki antihistaminike prejemajo v obliki tablet ali kapljic za oči. Ob simptomih vnetja nosne sluznice uporabljamo protivnetne steroide v obliki pršila za nos. V zadnjih letih večini bolnikov s senenim nahodom ponudimo tudi zdravljenje s specifično imunoterapijo. Pri tej metodi zdravljenja bolniku v telo vnašamo alergen, na katerega je preobčutljiv, bodisi prek injekcij bodisi podjezičnih kapljic. Z imunoterapijo lahko spremenimo bolnikov imunski system tako, da na srečanje z alergenom, na katerega je preobčutljiv, ne bo več reagiral z alergijskim vnetjem.

dr. Renato Eržen, dr. med., specialist pediater in pnevmolog