Alergija na fige in okrasni fikus

Včasih kar ne moremo verjeti, kje vse se skrivajo alergeni, ki ljudem lahko povzročajo dolgo neodkrite in resne težave. Predstavitev bom ponazorila z dogodki in s preiskavo okoliščin pri obravnavani bolnici.

Pri 56-letni bolnici je pet minut po zaužitju nekaj suhih fig nastopilo srbenje v vratu, nabrekla je žrelna sluznica, vse težje je bilo dihanje, tiščalo jo je v prsih, otekle so očesne veke in oči so pordečele. Nastopilo je tudi solzenje. Že leto dni je občasno ne glede na kraj bivanja ali dela pordečela v oči in iz neznanega razloga se je kar ulilo iz nosa za nekaj ur. Pojave po zaužitju fig so umirili z injekcijo antihistaminika in parenteralnega glukokortikoida.

Iz zdravstvenih podatkov bolnice je mogoče razbrati, da je nekadilka, brez domačih živali, upokojena uslužbenka. V pisarni je imela dve lončnici fikus benjamin in doma prav tako večji sobni fikus. Operativno so ji bili odstranjeni rodila in žolčnik. Ne jemlje nobenih zdravil, lokalno pa zaradi suhih oči uporablja nadomestne solze.

Med osebnim pregledom so bile ugotovljene le rahlo pordele oči. Kožni testi alergije v standardni seriji so bili negativni. Figa je bila na testu prick-prick pozitivna 8 x 35 mm, list fikusa benjamin pa je bil pri tem testu pozitiven 10 x 45 mm. Kožni testi za trave, žita, plevele in drevesa so bili negativni. Test s figo in z listom fikusa pri kontrolni osebi je bil negativen. V testih pljučne funkcije ni bila odkrita bronhialna preodzivnost. Z laboratorijsko analizo so bila dokazana specifična protitelesa IgE proti ekstraktu fige in listom fikusa.

Poročila o podobnih primerih

Podobna poročila so v strokovnih objavah od leta 1995 dalje. Kot izvor alergijske senzibilizacije organizma navajajo vdihovanje hlapljivih izločkov lončnice fikus, ki obstaja v obliki različnih vrst. Izpostavljenost je doma ali v službi. Opažali so, da je odstranitev teh rastlin iz bolnikovega okolja privedla do prenehanja težav v očeh, žrelu, grlu in na koži. Poročajo o višjih vrednostih specifičnih protiteles IgE proti listom fikusa kot proti sestavinam fige. Botanično sta fikus benjamin in drevo ali grm smokvovca vrstno sorodni rastlini. V botaniki so sorodni še hmelj, murva in rožičevec. Vrsta fikus obsega več kot tisoč vrst, med njimi je deset sobnih rastlin. Poleg smokvovca je v Evropi predvsem fikus benjamin kot sobna rastlina, ob njem pa razvijejo takojšen tip alergije v očeh, nosu in žrelu zlasti vrtnarji in gojitelji sobnih lončnic. Pri osebah z alergijami se lahko pojavi tudi navzkrižno reagiranje na rastline iz družine nebinovk (sem spadajo regrat, rman, arniko, astro in druge). Navzkrižno reagiranje smokvovca in fikusov je bilo opaženo tudi pri lateksu in njegovih navzkrižnostih (banani, avokadu, jedilnem kostanju, kiviju).

Namen tega zapisa

Ob kliničnem primeru želim opozoriti na neslutene povezave v strukturi sorodnih in manj poznanih rastlin in sadežev. S tem kažemo tudi možne vplive okolja na razvoj alergij iz t. i. skritih izvorov, ki niso zaobjeti v običajnih kožnih testih alergije.

Na sliki je mikroskopska povečava površine lista fikusa, na kateri so idealne pore – odprtinice za izločanje alergenih molekul v prostor okrog rastline

Na sliki je mikroskopska povečava površine lista fikusa, na kateri so idealne pore – odprtinice za izločanje alergenih molekul v prostor okrog rastline. Nanje pa občutljiva oseba, ki te snovi vdihava, razvije specifična protitelesa IgE proti beljakovinam fikusa, fig in možno še drugih v navzkrižnost vpletenih rastlin in sadežev.

prof. dr. Ema Mušič, dr. med., specialistka pulmologinje in alergologije