Sedmi rehabilitacijski oddih članov v Strunjanu, 2018

Letos smo se že sedmič odpravili na društveni rehabilitacijski oddih v prelepi Strunjan. Pred odhodom smo budno spremljali vremenske napovedi in kazalo je, da bo to eno najlepših bivanj v Strunjanu. Dejansko pa so nas napovedano sonce in visoke temperature razvajali le ob prihodu in zadnje tri dni našega bivanja. Preostale dni je od obetavne napovedi ostala le relativno visoka temperatura. Tudi morje je imelo v tem letnem času nadpovprečno temperaturo (med 20 in 22 stopinjami) in v njem se je kopalo skoraj več kopalcev kot septembra.

Za letovanje v Strunjanu se je sprva prijavilo kar 26 članov, vendar pa je tako kot prejšnja leta tudi letos prihajalo do odpovedi, tako da je bila končna udeležba 21 zvestih »Strunjančanov«. Na letošnjem oddihu smo doživeli kar nekaj prijetnih sprememb, za kar sta poskrbeli prijazna in simpatična gospa Tatjana Kuhar ter izjemno živahna nova animatorka gospa Klavdija.

Ob prihodu nas je vodstvo lepo pričakalo ob kozarčku soka in vina ter nas seznanilo s programom bivanja.Tudi letos je bil izveden zelo zanimiv program. Jutra smo začenjali z vadbo pod borovci in nato nadaljevali z nordijsko hojo, vodno aerobiko, dihalnimi vajami ob morju in raznimi izleti. Poskrbljeno je bilo za različne dejavnosti, tako da je imel vsak udeleženec več možnosti za izbor rekreacije po svojih željah. Za zaključek dneva smo imeli ob večerih pester program. Predstavili so se lokalni pridelovalci in umetniki. Ogledali smo si prisrčno komedijo gledališke skupine iz Repentabora (bližnje občine v Italiji). Za res pester in zabaven večer pa je poskrbel nekdanji pevec Kameleonov Tulio Furlanič, ki nam je zapel svoje uspešnice in italijanske kancone.

Ogledali smo si izdelavo nakita iz čipk gospe Marije Strel. Poučen je bil tudi večer z znano primorsko kuharico gospo Emilijo Pavlič. Pisatelj Andrej Jelačin -Toni Karjola je predstavil svojo novo knjigo. Prisoten je bil tudi umetnik Matjaž Bornšek, ki izdeluje unikatne steklene izdelke, tudi figure z znamenji iz horoskopa. Poskrbljeno je bilo tudi za istrsko tržnico, kjer smo lahko kupili domače pridelke od fig, kakijev do marmelade in drugih dobrot. Ponudba je bila res pestra.

Tudi letos je bilo organiziranih več izletov in pohodov v bližnje kraje: skozi tunel do Portoroža, v Piran, sprehod po strunjanski Stjuži in solinah ter izlet v italijansko starodavno obmorsko mestece Milje (Muggia), ki se vsako leto prelevi v ogromno sejmišče.

Izjemno slikovit in poučenje bil izlet v notranjost Istre. Obiskali smo vinsko klet Mahnič, kjer smo poskušali njihova vina (malvazijo, refošk in muškat). Gospodarica, ki je tudi predsednica združenja vinarjev, nam je s pestrim predavanjem slikovito predstavila zgodovino vinskih trt in oljk iz primorskih krajev ter njihove posebnosti. Bilo je zelo zanimivo in poučno in prav gotovo je vsak udeleženec izvedel marsikaj o okusih in plemenitosti primorskih vin.

V nadaljevanju nas je pot vodila v vasico Sveti Peter nad Dragonjo. Tam stoji 500 let stara, lepo urejena Tonina hiša, kjer je bila v preteklosti vaška oljarna (torklja), zdaj pa so zgradbo preuredili v muzej, ki prikazuje bivalne prostore bivše gospodarice Tonke in oljarne z vso starodobno opremo. Izvedeli smo, da so letos oljke obilno obrodile in bo letina oljčnega olja zares velika.

Zanimive so bile jutranje poti z animatorjem Janezom. Nordijska hoja je bila precej zahtevna, primerna za hitrejšo hojo, vendar jo je gospod Janez s kratkimi postanki in z razlago o pridelavi sadja in rastlin popestril, tako da smo zlahka premagali vse okoliške hribčke. Med drugim smo obiskali tudi domovanje gospe Meri Kozelj, ki nas je lepo sprejela ter pogostila s pijačo in z mandarinami, ki smo si jih lahko tudi kar nabrali.

Tudi dihalne vaje na obali ob Cavedinu so bile letos nekaj posebnega. Tokratne smo izvajali ob glasbeni spremljavi. Animatorka Klavdija je poskrbela za različne vaje, ki smo jih na koncu zaključili še s plesom.

Za ozaveščanje glede zdravja smo pripravili dve predavanji. Obiskala nas je Jasmina Panjan, dr. med., spec. pulm., ki je predavala o astmi in odgovarjala na naša vprašanja. Gospa Lorena Leonardos iz podjetja IONEX, d.o.o., Ljubljana, pa nas je seznanila z aparatom, ki je novost na področju ionske terapije pri respiratornih težavah.

Zaključim lahko z mislijo, da je bilo naše skupno dopustovanje resnično aktivno, zabavno in polno novih spoznanj. Prijetno bivanje in dogajanje nam bo gotovo ostalo v zelo lepem spominu.

Kdor ni bil z nami, mu je lahko žal!

Pripravil: Mirko Triller

 

Strunjan 2018 slika 2
Strunjan 2018 slika 3