Ali alergijske bolezni lahko preprečimo?

Ali imate sami ali kdo od vaših bližnjih kakšno alergijsko bolezen?

Ali vas zanima, ali je lahko alergijske bolezni sploh možno preprečiti?

Alergijske bolezni naraščajo tudi pri nas. Gre za širok krog bolezni in stanj, ki zajemajo dihala, kožo, prebavila in včasih cel organizem. Zaradi te širine je tudi težko govoriti o njihovem preprečevanju. Kljub temu je mogoče govoriti o treh splošnih načinih preprečevanja:

1. Spoznajmo svojo družinsko nagnjenost za alergije

Razvoj alergijskih bolezni je tesno povezan s prirojeno nagnjenostjo k tem boleznim. Zato je pomembno, da vemo, katere bolezni so v naši družini po očetovi in materini strani. Če ima samo mati ali samo oče eno od alergijskih bolezni, obstaja 25-odstotna verjetnost, da jo bomo imeli tudi mi. Če imata eno od alergijskih bolezni oba, pa je ta verjetnost kar 50-odstotna. Kaj lahko storimo, če ugotovimo, da smo ogroženi zaradi družinske nagnjenosti? Upoštevati moramo zlasti oba načina, opisana v nadaljevanju, saj se naša ogroženost še povečuje pri več prisotnih dejavnikih v našem življenju. Nujno pa je, da se posvetujmo z zdravstvenimi delavci.

2. Izogibajmo se snovem, ki so alergeni

Zavedati se je treba, da brez povzročitelja - alergena, NI alergije! To pomeni, da se moramo znanim najpogostejšim alergenom izogibati. V hrani so to kravje mleko, jajca, arašidi, v zraku, ki ga vdihujemo, pa iztrebki pršic in dlaka domačih živali: psa, mačke. Pomembno je, da se z zdravstvenimi delavci posvetujemo glede delovnega mesta. Zaposlitve v frizerstvu, kovinski industriji, optiki, gumarski industriji, mizarstvu, lesni industriji, pri stiku z živalmi (veterini), z žiti (v mlinih, pekarnah, slaščičarnah), so mesta, kjer smo bolj izpostavljeni najpogostejšim alergenom. Prav tako moramo poskrbeti, da doma dosežemo z ukrepi čim bolj zdravo bivalno okolje, o čemer si lahko preberete TUKAJ.

3. Izogibajmo se stanjem, ki sprožijo nastanek alergij

Stanja, ki so povezana z nastankom alergijskih bolezni, sta pasivno kajenje in nekatere virusne okužbe. Z raziskavami so namreč ugotovili več alergijskih bolezni v družinah, kjer starši doma kadijo. Tisti, ki živijo z njimi, vdihavajo ta dim in pravimo, da kadijo pasivno. Prav pri njih so ugotovili večje pojavljanje alergijskih bolezni. V domačem okolju poskusimo doseči, da bodo domači opustili kajenje. V raziskavah so tudi ugotovili, da so se pri tistih ljudeh, ki so preboleli nekatere vrste okužb, v večji meri pojavile alergijske bolezni. Ta povezava zaenkrat še ni jasna.

V primeru prirojene nagnjenosti se obvezno posvetujte z zdravstvenimi delavci.

Barbara Latkovič, dr. med.